
Cumhuriyet tarihimizin son dönemlerine mühür vuran bilim ve sanat erbabı içerisinde Ankara ilinin yetiştirdiği değerli şahsiyetlerinden ikisini tanıtmak güzel bir sorumluluktur. Ankara Tarihine ve Sanat Tarihine-Arkeolojiye adanan iki ömür, dolu dolu yaşanmış, ortaya konulan eserler, Yerel Tarih ve Mimari çalışmalar açısından büyük bir önem arz etmiştir. İlmi açıdan lokal araştırmalar olarak görülen bu çalışmalar, aynı zamanda geniş kitleleri aydınlatmak ve gelecek kuşaklara bu bilgi birikimini aktarmak açısından eşsiz bir hizmet olarak görülmektedir.
İlmi çalışmaların detaylarının her geçen gün daha da derinleştiği yüzyılımızda, insanların bilgi seviyesinin daha iyi düzeyde olması beklentisi öngörülürken, durumun ülkemizde hiçte öyle olmadığı bilinmektedir. Teknolojinin insanı sadece malumat toplumuna dönüştürdüğü ülkemizde, derin tarihi bağlara hâkim olan ve her araştırmasını yeni bilgi ve elyazması belgelerle perçinleyen kültür mirasçılarımızın bulunması, yarınımız açısından güven duygusunu artırmakta ve mutluluk vermektedir. Önemli olan bir diğer noktada, bu son kuşağın verdikleri eserlerin yanı sıra hizmet kervanını devralacak olan yeni nesli kendileri kadar teçhiz edilmiş bir donanımla yarınlara hazırlamış olmalarıdır.

Üzerinde yaşadığımız topraklara geldiğimiz günden beri, gerek Selçuklu Devleti gerekse Osmanlı Devleti döneminde ilmiye sınıfına verilen önem sebebiyle âlimler devlet erkânı tarafından korunmuştur. İlmin değer gördüğü devletler medeniyet merkezlerine dönüşmüş, değer verilmeyen ülkeler ise âlimler tarafından terkedilmiştir. Büyük devlet olmanın yolu, mükemmel insanlar yetiştirmek, ilme önem vermek, devlet adamı adabıyla ilim ehlini korumak ve ilmin her şubesinin gelişimi için sınırsız imkânları seferber etmekten geçer. Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür mirasının yaşayan temsilcilerini tanıtmak bu açıdan da oldukça önemlidir. Bir ömre sığdırılan aşağıdaki değerli eserleri incelediğinizde, insanın toprak olma fedakârlığı sergileyerek, yarınlarımızı devralacak yeni nesli yetiştirebilmek için didindiklerini görebileceksiniz. İnsan toprak olur ama geride bıraktığı eserler asırlarca yaşar ve her atılan adımda ismi yâd edilirken kültür mirasına mührünü vurur. O mührü taşıyabilmek ise herkese nasip olmaz, feda edilen bir ömür, zamanla yarışarak uykudan ve beden huzurundan fedakârlık ederek ödenen bedel, karşılığını beklemeden yapılan hizmet, insanı insan yapan değerler olarak kabul edilir. Her iki temsilcimizin eserleri, kendilerine ayrılan sayfalara sığmayacak kadar fazla olduğu için içlerinden seçmeler yapılarak aşağıya eklenmiştir.
Abdülkerim ERDOĞAN
Grafiker, Hattat ve Tezhib Sanatkârı


1957 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı olan Evci köyünde doğdu. Lise yıllarında güzel sanatlar atölyesinde grafik ve dekoratif sanatlar eğitimi aldı. Lise mezuniyetinden sonra aylık dergilerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1977 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. 1987 yılında memuriyeti bıraktı. Özel işyeri açarak basım-yayın alanında çalıştı. Grafik, hat ve tezhib çalışmaları yayınlandı.
Ankara tarihi ve kültürü üzerine altmış küsur eser yayınladı. Zengin özel fotoğraf arşivine sahiptir. Fotoğraf sergileri açtı, belgesellerde yönetmenlik ve metin yazarlığı yaptı.
Kitapları:
1.Unutulan Şehir, 2. Manevi Mimarlarıyla Ankara, 3. Geçmişten Günümüze Kazan, 4. Hacı Bayram-ı Veli, 5. Tarih İçinde Ankara-Altındağ, 6. Adım Adım Ankara, 7. Tarih İçinde Gölbaşı, 8. Çanakkale Gezi Rehberi, 9. Anadolu’nun Şahlanış Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi, 10. Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı, 11. Tarih İçinde Ankara, 12. Osmanlı’da Ankara, 13. İstiklal Savaşı’nda Ankara,14. Cumhuriyet ve Başkent Ankara, 15. Edebi ve Tarihi Şahsiyetleriyle Ankara, 16. Altındağ’ın Manevi Coğrafyası,17. İl İl Vakıflar’86, 18. Vakıflar ve Vakıf Hizmetlerimiz, 19. Geçmişten Günümüze Kızılcahamam-Çamlıdere, 20. Türk Şiirinden Seçmeler, 21. Seçme Hikâyeler, 22. Şeyh Ali Semerkandî ve Sığırcık Suyu, 23. Şeyh Tâceddîn Velî, 24. Şeyh Ali Semerkandî, 25. İstiklâle Sırdaş Gönül Eri Şeyh Tâceddîn Velî, 26. Ankara Ahileri ve Eserleri, 27. Ankara’nın Manevi Mimarı Hacı Bayram-ı Veli, 28. Ankara’da Milli Mücadele Yılları ve İstiklâl Marşı, 29. Çanakkale Şehitleri Anısına Gelibolu Şehitlikleri, 30. Horasan’ı Anadolu’ya, Anadolu’yu Balkanlara Bağlayan Mana Önderi Hacı Bayram-ı Veli, 31. Çamlıdere Tarih ve Kültür Atlası, 32. Ankara Erenleri-1, 33. Bizim Yûnus Mustafa, 34. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Ankara, 35. Ankara Erenleri-2, 36. Ankara Kalesi ve Alaaddin Camii, 37. Polatlı Tarih ve Kültür Atlası, 38. Keçiören Tarih ve Kültür Atlası, 39. Çile Dağı Erenleri, 40. Çanakkale Şehitlikleri, Gezi Rehberi, 41. Saklı Ankara-1, 42. Ankara Vilayet Salnameleri, 13 Cilt, 43. Ankara Vilayet Salnamesi (1290/1873), 44. Ankara Vilayet Salnamesi (1295/1878), 45. Ankara Vilayet Salnamesi (1325/1907), 46. Eskişehir Bilgeleri, 47. Eskişehir’den Sultanönü’ne Sakarya Türküsü, 48. Mamak Tarih ve Kültür Atlası, 2 Cilt, 49. Şehr-i Kadîm Ankara, 3 Cilt, 50. Saklı Ankara-2, 51. Ankara Gezi Rehberi,52. Mahalleden Metropol İlçeye Yenimahalle, 53. Melike Hatûn, 54. Şereflikoçhisar Tarih ve Kültür Atlası, 55. Çubuk Tarih ve Kültür Atlası 2 Cilt, 56. Sincan Tarih ve Kültür Atlası, 57. Altındağ Gezi Rehberi, 58. Gölbaşı Tarih ve Kültür Atlası.






Fotoğraf Sergileri:
1. “Şehr-i Kadîm Ankara Belgeseli”, 40 dakika, Yapımcı ve metin yazarı. TRT Belgesel, Kanal A ve Kon TV de yayınlandı. DVD formatında çoğaltıldı (2016). 2. “Saklı Ankara” Belgeseli, 36 dk. Yönetmen ve metin yazarı. 3. “Ankara’nın Gül Goncası Mamak” Belgeseli, Yönetmen ve metin yazarı. 4. Sincan Belgeseli, Metin yazarı ve Yönetmen

Ali KILCI
Sanat Tarihi Uzmanı, Arkeolog


1951 yılında Çorum’un İskilip ilçesinde doğdu. İskilip Lisesi’nden 1971, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldu Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Anadolu Türk Mimarisinde Erken Devir (XIV-XV. Yüzyıl) Baldaken Tarzı Türbeler” başlıklı teziyle yüksek lisansını 1992 yılında tamamladı. Vakıflar Genel Müdürlüğünde (1978) memur, uzman, arkeolog ve müze araştırmacısı kadrolarında çalıştıktan sonra, Ağustos 2016 tarihinde emekli olmuştur. Bu kurumda çalıştığı 38 yıllık süre içinde başta Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası olmak üzere Türkiye›nin her yanındaki vakıf yoluyla meydana gelen mimari eserlerin envanteri ve tescil edilmesi, onarımları ve korunmaları konularında çalışmalar yapmıştır. Aynı şekilde Osmanlı Devletinin hakim olduğu ülkelerde de benzer çalışmalar yürütmüştür.
Vakıflar Genel Müdürlüğündeki görevleri yanında bilimsel çalışmalarda da bulunmuştur. Çalışmaları vakıf mimari eserler ile şehir tarihi ve eserleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Yurt dışında Osmanlı coğrafyası, İslam ve Avrupa ülkelerine resmi görevleri sebebiyle gitmesinin yanı sıra sempozyum, araştırma ve inceleme gezilerinde de bulunmuştur. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna belgesel danışmanlığı ve radyo konuşmaları yapmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara Ogüst Mabedi (Ak Medrese) Anıt Eser Kurulu üyeliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescilli I. Grup Yapılar Koruma Değerlendirme Ön İzin Komisyonu üyeliği yapmıştır. Osmanlıca bilmektedir. Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi olarak kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. Ankara’da kurulu, İpek Yolu Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği ve Kültürel Miras Araştırma Derneği kurucu üyelerindendir. Çok sayıda makale, bildirileri yanında çok sayıda yayınlanmış kitabı bulunmaktadır. Üstadımız evli ve iki çocuk babasıdır.
Kitaplar
1- “Ankara’da Tarihi Yapıları”, Altındağ’ın Manevi Coğrafyası, 2-İskilip’te Suyun Hikâyesi Tarihi Sular, Çeşmeler ve Diğer Tesisler, 3- Anadolu Türk Mimarisinde Erken Devir (XIV-XV. Yüzyıl) Baldaken Tarzı Türbeler, 4-Tarih İçinde Ankara, 5-Osmanlı’da Ankara, 6-Hamamönü Camileri, 7-Şehr-i Kadim Ankara, 1-3 Cilt, 8-Anadolu’da İpek Yolu, 9- Tarihte Etimesgut I-II, 10- Bir Ankaralı Tüccarın Kentine Katkıları, 11-Ankara’da Bir Alperen Turasan Bey, 12-Akşemseddin Hazretlerinin İzinde.





Makale ve Bildirilerinden Seçmeler
1-”Hacı Bayram Döneminde (1300-1453) Günümüze Kalan Vakıf Eserleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün Bunlar Üzerindeki Yaptığı Çalışmalar”, 2-“Hasankeyf’de Vakıf Eserleri”, 3-“Erken Devir Osmanlı Baldaken Türbeleri”, XI., 4-“Bulgaristan’da Günümüze Gelen Osmanlı Eserleri”, 5-”İskilip’te Vakıflar ve Ebussuud Efendi Vakfı”, 6-” Kırım Hanedanından Devletgiray Han Oğlu İslamgiray’a Ait 1723 Tarihli Tezhibli Bir En’am-ı Şerif”, 7-“Sinaneddin Medresesi”,Vakıflar Dergisi XXV, Ankara, 1995, 8-“Erken Devir Osmanlı Baldaken Türbeleri”, Vakıflar Dergisi. S. XXIX, Ankara 2005, 9-“Balkanlarda Osmanlı Baldaken Türbeleri”, 10-“Selçuklu Devrinde İskilip Şehri”, 11-“Osmanlı Dönemi Sonlarında Halep Vakıfları”, 12-“Anadolu’daki Baldaken Türbelerin Menşei ve Orta Asya İle İlişkisi”, Sanatta Anadolu Asya İlişkileri, .13-“Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasının Geçmişten Günümüze Çevresi ile Birlikte Sorunlarının Değerlendirilmesi”, 15- “Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı Devrinde İskilip Mahalleleri Ve Bu Mahallelerdeki Vakıf Yapılar”. 17-“İskilip Ulu Camisi”, 18-“Diyarbakır’ın Vakıf Mimari Eserleri ve Vakıfları Üzerine Notlar”. 19-“Ankara Şehri 1924 Haritası: Eski Bir Haritada Ankara’yı Tanımak-1924 Map of Ankara City: Recognizing Ankara with an Old Map”,Vekam Ankara Araştırmaları Dergisi, 3(1), 78- 104, Haziran/June 2015. 20-“Ankara’da Ak Medrese Kara Medrese”, Uluslararası Hacı Bayram-I Velî Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 21- Kubbetü’s-Sahra ve Türkler”, Vakıf ve Toplum, S. 5, (2017), Ankara.
Ansiklopedi Maddesi
1-“Şadırvan “maddesi, TDV. İslam Ansiklopedisi, C.39, İstanbul,2010, s.219-221. 2- “Diyarbakır Vakıfları” İhsan Işık editörlüğünde 5 ciltlik Diyarbakır Ansiklopedisi, çeşitli maddeler, 2013.

Editörlük:
45. Yılında 45 Yazardan Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara 2024. Fotoğraflarla Gölbaşı 16-21 Temmuz 2008, Zafer Çarşısı, 2. Kızılca Gün ve Ankara Şehri 27 Aralık 2010-10 Ocak 2011, Metro Sergi Salonu, 3. Saklı Ankara-Yaşanmış Tarihe Tanık Mekânlar 29 Mart-4 Nisan 2011, 4. Adım Adım Ankara 5-15 Mayıs 2011, Güvenpark Sergi Salonu, 5. Dört Mevsimde Ankara 17-24 Mayıs 2011, Güvenpark Sergi Salonu, Kızılay, 6. Namazgâhtepe’den Dumlupınar’a 22-30 Ağustos 2011, Metro Sergi Salonu.
Uluslararası Kongre ve Sempozyumlar:
25-26 Mayıs 2016, “1. Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu”, Sempozyum, * 05-07 Kasım 2010, Türkiye Yazarlar Birliği, “I.Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”, * 05-07 Ekim 2012, Türkiye Yazarlar Birliği, “II.Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”, * 21 Kasım 2012, Yunus Emre Kültür Akademisi (YEK), “Yûnus Emre Paneli”, * 23 Kasım 2012, Avrupa Türk İslâm Birliği (ATİB) “Yûnus Emre Paneli”, * 24 Kasım 2012, Bremen Akademisyenler Birliği “Yûnus Emre Paneli”, * 9 Mart 2013, İslâm Toplumu Milli Görüş (İGMG) “Yunus Emre ve Ankara Erenleri Paneli”, * 22 Haziran 2013, TİKA “Balkanları Anadolu’yla Anlamak, Sarı Saltık’ı Yunus’la Anlamak”, * 2-3 Temmuz 2013, “Uluslararası Seyyid Yahya Bakuvî Sempozyumu”, * 3-5 Temmuz 2013, Araştırma Gezisi (Şamahı ve Lenkeran), Bakü Üniversitesi, * 24-26 Ekim 2013, Araştırma Gezisi, Konu “Limni Adası’nda Türk Eserleri”, * 6-7 Aralık 2013, TİKA Araştırma Gezisi (Şamahı, Şeki, Kah ve Zakatala), * 9 Aralık 2013, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi “Beynelmilel Yaşayan Yunus Emre Konferansı”, “Yunus Emre Dönemindeki Zâviyeler ve Dervîşler”, * 21-22 Kasım 2013, Eskişehir Valiliği “Uluslararası Seyyid Yahya Şirvânî ve Halvetilik Sempozyumu”, “Anadolu’da Sönmeyen Aşk Ocağı Keleriç ve Pîr Bahaüddin Erzincanî”, * 26-28 Mayıs 2014, Eskişehir Valiliği “Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi”, “Erzincanlı Salih Baba”, * 16-18 Haziran 2014, Eskişehir Valiliği, “Tapduk Emre ve Yunus Emre” (Şamahı, Lahiç, Şeki, Kah ve Zakatala), * 24 Temmuz 2014, Yunus Emre Enstitüsü “Yunus Emre’yi Anlamak”, Prizren, Kosova, * 10-12 Eylül 2014, TİKA ve UKİD “Sarı Saltık Sempozyumu”, Tiran, Arnavutluk, * 15 Kasım 2019, Boydan Devlete Osmanlı «Söğüt›ten İstanbul›a» Sempozyumu, “Kuruluşun Aşk Ocakları”.


Sohbetler:
1.”Şehrengiz Sohbetleri” Bilinmeyen Yönleriyle Ankara, 2013 Yer: Estergon Türk Kültür Merkezi, Keçiören, Ankara 2.”Ankara Sevdası” Abdülkerim Erdoğan Ocak, Şubat Mart Nisan Mayıs 2018 MKM, Mamak. Jüri Üyelikleri: * “II. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali”nde danışman ve jüri üyeliği.
Belgesel: